Vigtigheden af vrede

At føle vrede og afmagt, er et tilsagn til os om, at vi har fjernet os fra den, vi i virkeligheden er indeni – som elsker og føler værdsættelse for andre og livet.

 

Der er forbundet meget skam med, at blive vred, da det er en af de følelser, som et barn oftest får at vide, er forkert. Som det skal “slappe af med”, “gå ind på sit værelse, med”, “overreagerer med”, er et “temperamentsfuldt barn” osv. osv.

 

Der er mange måder, at dømme og sætte labels, på et lille barn, der blot reagerer naturligt, fordi det måske for længe, har fået sine grænser overskredet. Samme funktion går i gang, når vi er blevet voksne, men alt efter, hvordan vreden blev håndteret i den familie, som vi voksede op i, vil vi stadig i mere eller mindre grad, føle skam.

 

Men selvom vrede er et udtryk for, at vores sårede, ego, ser på en situtation anderledes, end vores højere selv, så er det stadig dybt nødvendigt, at kunne blive vred, uden skam – jo mindre skam, jo mindre vil vreden gå ud over andre, men være den nødvendige kraft, der skal til, for at kunne få os tilbage på sporet.

 

Se det som, hvis du for længe har hørt musik på en lydstyrke, som passer til de andre mennesker omkring dig, men den passer ikke til dig. Og den bliver mere og mere til en irriterende mumlen, uden funktion og værdi, for dig – så til sidst kan du blive nødt til, at skrue ret højt op for lyden, for at du også kan finde ud, hvad du vil høre og på hvilken lydstyrke, du har brug for. Og måske, så andre også kan høre dig.

 

Når vi føler det, som at vi skrider lidt i vores velbefindende, så se det som, at det altid udelukkende handler om, at finde dit velbefindende, igen.

 

Vi er alle forskellige, men jo mere, vi er klar over, hvad vores behov er, og andre også kender dem, ligesom at de kender deres egne, jo lettere er det, at have gode relationer. Med respekt og kærlighed.

 

Kærligst
Cecilia