Jeg gider ikke!!

MILLIARDÆR SOM LEVEMENNESKE

Jeg er i gang med at læse to store moppedrenge af og om den engelske milliardær og iværksætter-guru, Richard Branson. Han startede sin karriere som 16-årig, da han lavede et skoleblad til studenter og fik det til at løbe rundt ved ihærdigt at arbejde med at sælge annoncer og skrive artikler om kendte mennesker og firmaer. Og det ene førte det andet med sig.

Han er blevet en af verdens rigeste personer, på trods af ingen uddannelse, andet end den som han så eminent gav sig selv, ved at forfølge den ene gode idé efter den anden. Og tage de trælse nedture og udfordringer med løftet pande og bare fortsætte – simpelthen fordi han synes, at det er sjovt at leve og at få ideer, der tager form og bliver ført ud i livet, med stor selvtillid!

Hvordan var hans baggrund? Hans forældre var ikke rige – og ikke servicerende. Han fortæller bl.a. en historie om, hvordan hans mor sagde til ham, at han selv skulle cykle en tur på 80 km. da han 12 år, fordi den ville lære ham ihærdighed. Og da han stolt kom hjem, bød hun ham velkommen med, at han kunne gå over til naboen og hjælpe til med at hugge brænde. De hjalp hinanden som en selvfølge i deres samfund.

Da han var fire år, satte hun ham af bilen to kilometer fra deres hjem, fordi han selv skulle finde vej hjem. Han farede godt nok vild i krattet undervejs, men hans barndom har været fyldt med historier, som gav ham erfaring om, at hans forældre stolede fuldkommen på, at han kunne klare de udfordringer, som de bl.a. stillede ham overfor. Og derfor lærte han, at han også selv kunne stole på, at han kunne klare hvad som helst, han satte sig for. Hvilket han i den grad har brugt til sit livs succeser.

Jeg siger ikke, at vi skal kopiere de eksempler, som Richard Bransons forældre gjorde for halvtreds år siden. Men jeg mener afgjort, at vi virkelig ville gøre vores børn noget godt og kærligt, ved at vise dem, at vi stoler på, at de kan klare nogle svære ting i livet. Også selvom de er børn!

JEG GIDER IKKE! grumpy-kid-300x180

Jeg er blevet velsignet med to børn, der har en medfødt stor sans for kun at gide sine egne foretrukne aktiviteter, når der skal hjælpes til i huset. De der børn, som der beskrives i utallige pædagogiske bøger med, at de elsker at hjælpe med til at dække bord, vaske op, tøj etc. – dem kender jeg ikke! Mikkel på seks års store mantra er, “Det gider jeg ikke!”

Dybt suk. Og derpå stor indånding.

Hans følelser respekterer jeg, fordi det er det, han føler. Men jeg respekterer ham også nok til så at vise ham, konsekvenserne af hans valg. Og at et nej er et nej. Til f.eks. at se eller spille noget på skærm. Til at få dessert. Til at få en godnathistorie. Eller noget andet, som han gerne vil have, men som er et gode, han ikke nødvendigvis har krav på. (Det indbefatter ikke kærlighed – kærlighed er ikke et gode, men et livsnødvendigt behov. Og at være en konsekvent forælder er kærlighed til sit barn.)

Hvis vi kigger på et udpræget serviceret barns fremtidsscenarie: Hvor stort et chok tror du, at barnet vil få, når det en dag skal passe en uddannelse og senere hen sit arbejde, hvis det ikke har lært, at det kan klare sig, også når noget er svært? Og hvor meget selvværd og selvtillid tror du, barnet vil føle, hvis det ikke oplever, at der er tillid til, at det kan klare de opgaver, som det bliver stillet overfor, dagligt, i sin barndom? Og at du holder fast på, at det ved du, det kan!

I mit tidligere nyhedsbrev om træers rodnet, og hvorfor vi er som træer, hylder jeg den modgang, som vi får i livet. Vi kan ikke undvære den, og det kan barnet heller ikke. Ellers bliver vi mennesker så nemt slået ud! Og det er i den grad os som forældres, opgave, at stille den modgang. Ved at give opgaver, som vi ved, at vores barn kan klare, også selvom det behøver at stå på tæer, for at klare det. Tro på dit barn. Og hav endelig sunde forventninger til det. Og stå så fast, som det evige værn til at støtte, og måske endda huje, som dit barns allerbedste heppekor. Det vil være en gave for lifetime!

 

For din og dit barns bevidsthed.

 

Kærligst

Cecilia

 

P.S Trekantede papæsker indholdende fine, bevidste og livsglade plakater til børn, rejser nu med posten rundt i Danmark, klar til at ligge under juletræerne. Husk du også lige nu kan spare penge på plakaterne, som med deres budskaber om kærlighed og tillid, kan hjælpe ethvert barn til at have et positivt mindset. Køb dem her til julepris!

P.P.S Richard Branson er ordblind. En udfordring, som han flere gange refererer til, givetvis har hjulpet ham til at skabe sin succes, da det har tvunget ham til at tænke kreativt og gøre noget anderledes, end det gængse. Desuden var han også elendig til matematik i skolen. Men han har ikke lært at tro på begrænsninger. You see?