Husker du at være dig og ikke bare mor eller far?

Noget af det, jeg har lært at prioritere højest i mit eget liv og som jeg ofte taler med andre forældre om, så er det, at vi skal være og leve, som dem vi er. Jeg har været mor på fuldtid og det kunne jeg simpelthen ikke holde ud til sidst. Nu er jeg Cecilia OG mor. Vores børn har så meget brug for os som autentiske og ægte rollemodeller, og ikke en forælder, der omlægger hele sit liv efter sine børn og arbejde, og som med tiden udsletter sig selv i det hårde projekt, det er.

Det er ret tydeligt, at livet og hverdagen i familier ofte bliver kørt helt ekstremt hårdt med job, pligter og kørsel og fritidsinteresser. Og nærværet, stilheden, kærligheden i familien går tabt, fordi der ikke bliver taget plads til at mærke efter, hvad vi hver især har brug for.

Så bliver vi hovedstyrede og mekaniske forældre, som børnene ikke kan mærke. Og når det, der skulle have været det “gode” liv, viser sig at være for uoverskueligt, bliver følelserne gemt væk, stadig i fornægtelse af vores eget indre barns behov, også for at græde og være svage og sårbare.

Vi er kun autentiske, når vi åbent viser, hvem vi i sandhed er, også til vores børn. Og det betyder, at vi ved, hvad der gør os glade, at vi elsker andre og lader dem elske os. Når vi viser vores følelser og ved, hvordan vi bedst tager omsorg for os selv. Også selvom det betyder at tage en lur midt på dagen, feste og danse, spise flødeskumskager uden børn eller tage et langt og varmt bad med sin elskede eller sig selv. Uden forstyrrelser fra et barn, for vi er ikke kun det barns mor eller far, vi er et menneske, der har behov for at mærke sig selv og elske sig selv.

Hvordan skal dit barn blive ved med at elske sig selv, ligesom dengang det blev født og bare vidste, at det var en stjerne her på Jorden, hvis du viser, at kærligheden til dig er nedprioriteret og ligegyldig?

Vi bliver nødt til at lære at tage over der, hvor kærligheden i vores opvækst måske engang blev negligeret, og så tage ansvar for os selv og vores ægte, sande glæde, for at kunne være gode rollemodeller. Så vil børnene også nemmere huske at gøre det, når de en dag skal stå på egne ben, og ikke glemmer sig selv, selvom de bliver forældre.

Fremfor som oftest at fortsætte et mønster, der handler om at ofre sig for andre, så begynd at varetage og lytte til din helt personlige, medfødte glæde, der bor inde i hjertet. Og skab flere af dine latterbobler og smil og latter, som netop viser, at her er du på rette vej af, hvem du er. Og dit barn vil kunne glæde sig langt mere, end hvis hverdagen er fyldt med ting, der skal gøres og nås.

Spørg dit barn om, hvad det vil sige, at have et godt børneliv. Ordet sjov, vil helt sikkert gå igen. Og tal om, hvordan det vil se ud i jeres, hver især helt særlige og værdifulde liv, både i og udenfor familien! Skriv det ned, skab en planche, visionboard, sedler, remindere, og hæng det op.
Nydelse, kærlighed og glæde, er livets mening. Husk det!