Sådan vil dit barn kunne føle sig dybt elsket af dig!

Jeg er dybt taknemmelig for hver eneste gang, jeg får et større kendskab til mig selv, til mine børn, om mine nære relationer og resten af verdens befolkning. Hver gang, jeg får mulighed for at kunne se endnu mere nuanceret på mine omgivelser og på mig selv, når jeg får en større forståelse, større medfølelse og flere muligheder, for positiv handlekraft. Og jeg er nu blevet endnu bedre klædt på som mor, med bevidstheden om, at vi alle har vores helt eget foretrukne kærlighedssprog, som jeg vil bruge i samværet med mine børn, fra nu af og resten af mit liv, kan jeg godt fortælle!

Jeg var for nyligt til foredrag med en meget seriøs og ligeså meget, morsom mand, som virkelig har på hjerte, at give børn og unge en anden bevidsthed i deres opvækst. Han hedder Nikolaj Moltke-Leth, og jeg kan anbefale hans hjemmeside her, hvis du har en teenager. Han laver bl.a. camps og har også startet en ny efterskole op, som fokuserer på, at give unge mennesker et stort selvværd og at tage ansvar for sit liv. I like!!!

I løbet af foredraget, tog han de 5 kærlighedssprog op, som den amerikanske mand, Dr. Gary Chapman, har forsket i og defineret, til stor glæde for os, som ønsker at kunne give sin kærlighed mere bevidst og klart, så kærlighedens energi lander lige i hjertet på vores kære, og vi kan få fantastiske kærlighedsforhold med hinanden.  Jeg havde godt nok hørt om kærlighedssproget før, men jeg forstod først nu, hvor vigtigt det er for mig og min familie, at tage det fuldkommen seriøst, og ikke som en gimmick, jeg nok nærmere gjorde før.

(Så kan man se, hvor vigtigt det er, at viden bliver overgivet fra et menneske, som er dybt entusiastisk omkring det, han eller hun ønsker at give videre – og hvor mange børn går i skole i minimum 9 år, med lærere, som virkelig ønsker, at overlevere sin viden, på medrivende vis, så børnene har lyst til at lære, igennem hele skoletiden …? De fleste børn mister lysten til at lære, ret hurtigt i løbet af skolen, hvilket er et af mine andre kæpheste, at sådan behøver det ikke at være, og at det har omkostninger, når børn mister kontakten til deres medfødte nysgerrighed!)

Kunne du tænke dig, selv at blive mere bevidst om jeres interne kærlighedssprog i familien, så har Dr. Chapman en hjemmeside her, hvor man ved at svare på nogle spørgsmål, kan blive klogere på, hvorhenne energien skal lægges fremover, for virkelig at gøre sit sande formål i os mennesker, der for de flestes vedkommende, kæmper med manglende selvværd og tiltro til egen værdi, hele livet. Og med de omkostninger, det har, at leve med det selvbillede.

Jeg ønsker, at du tager det til dig, som et ekstremt værdifuldt værktøj, som du til hver en tid kan bruge til at komme tættere på dit barn. Du kan lige nu, begynde at skabe en enorm tæt relation, som vil bunde i, at dit barn (måske for første gang), virkelig vil føle sig elsket af dig, fordi du vil vide hvordan, du fra nu af og fremover, kan sende din kærlighedsenergi til barnet, så den ikke går tabt i hverdagen … Eftersom vi som forskellige mennesker, også har forskellige tilgange til, at føle os elsket.

Nogle føler sig elsket ved at høre alle de kærligste og dejligste ord, der findes. Nogle vil føle sig elsket, ved at blive hjulpet og få lettet sine arbejdsbyrder. Nogle vil føle sig elsket, når de får gaver. Nogle føler sig elsket, når de bliver berørt og krammet. Nogle vil føle sig elsket, når de får tiden, en til en = kvalitetstid.

Vi har alle brug for det hele, men vi har 1-2 præferencer for, hvad vi foretrækker. Er dit barn fem år og lige over, er der måske flere foretrukne former for kærlighedssprog, men det bunder i løbet af barndommen, efter de fem år.

Min elskede datter, som jeg har kastet så meget kærlighed efter, men alligevel kunne jeg være frustreret i perioder over, hvorfor hun opførte sig som om, hun ikke forstod, hvor meget jeg elskede hende – ja, den frustration behøver jeg ikke længere at have. Det første jeg gjorde, da jeg kom hjem fra foredraget, var at gå ud i haven, selvom solen forlængst var gået ned, for at plukke en af mine skattede tulipaner, som der er meget få af. Og jeg satte den i en smuk vase ved Mikkels hovedgærde, imens han lå og sov. Og til Karoline, skrev jeg et brev, hvor jeg inviterede hende til at gå på cafe med mig den næste lørdag, og jeg lagde brevet på hendes sengebord, til når hun vågnede næste morgen. Jeg havde jo en formodning om, hvad mine børns kærlighedssprog er, selvom jeg endnu ikke havde lavet testen på hjemmesiden.

Og lad mig sige, at det gik rent ind, hvor det skulle: I deres hjerter og til deres selvværd.

Mikkel, han elsker at få gaver. Hvilket har kunnet provokere nogle i omgangskredsen, fordi han altid bare gerne vil have og have. Elsker! gaverne til sin fødselsdag, ønsker sig altid noget. Og måske du siger, gør alle børn da ikke det? Jo måske, men i forskellig intensitet. Der er f.eks. stor forskel på vores børn herhjemme. Og interessen for gaverne, som andre måske kunne misforstå som grådighed og overfladiskhed, er en meget vigtig måde for Mikkel, at føle sig elsket på. Og det er min og hans fars vigtigste opgave, at få vores dreng til at føle sig så elsket, at han har overflod derinde at give af, både til sig selv og sin verden.

Når jeg tidligere har spurgt Karoline om, hvordan jeg kunne elske hende endnu mere, har hun altid efterspurgt tid! Og uden sin lillebror. Det har kunnet gøre ondt i mig, når hun var vred på sin bror og ønskede ham hen, hvor peberet gror, selvom han tilsyneladende, ikke havde gjort hende noget. Og jeg forstod det ikke. Jeg syntes, at han var en gave til hende, hvilket han også er, men hun har været så frustreret over, ikke at have os for sig selv, fordi kvalitetstiden alene med sin far eller mor, er så vigtig for hende, for at hun føler, at vi elsker hende. Så han HAR gjort hende noget, ved at han blev født. Det har intet med Mikkel personligt at gøre, men for hende var han den tydeligste årsag til, at hun ikke kunne få fyldt sin kærlighedskonto helt op. Men ansvaret for den opgave, er mit og hendes fars.

Ligeledes betyder ord rigtig meget for hende. Derfor har jeg nu også skruet endnu mere op for, hvor smuk, vidunderlig, klog og dejlig hun er. Jeg fortalte hende det også før, men jeg havde samtidig også en lille tanke om, at nu håbede jeg ikke, at hun voksede op og kun følte sig elsket, pga. sit ydre, sine færdigheder og sine gerninger. Så jeg skulle altid liiige samtidig fortælle hende, at jeg elskede hendes hjerte og sjæl, og at hun er ligeså smuk indeni som udenpå osv. Hvilket jeg stadig siger! Men nu har jeg ikke længere nogen tvivl om, hun vil vokse op og føle sig elsket for den hun er, selvom hun også bliver anerkendt for sit udseende og kløgt – tværtimod, eftersom dette er en meget vigtig måde for hende, at føle sig elsket på.

Jeg er lykkelig og taknemmelig for, at jeg nu kan sende min kærlighed til mine børn, så bevidst og klart, at jeg ved, at den vil blive modtaget, som jeg ønsker det – hvilket jeg med det samme kunne mærke på børnene, at den også bliver.

Og jeg får endnu mere kærlighed fra dem nu, end jeg gjorde før. Samt Karoline er blevet meget mere fysisk med mig, med kys og kram. En overraskelse for mig, eftersom hun ellers altid har haft en større distance fysisk, end hendes lillebror, der har et kærlighedssprog, der kalder på berøring. Også da hun var baby. Men børn spejler os hele tiden, og har jeg været usikker på min rolle som mor for min datter, på nogle områder, så har hun også været usikker på mig. Så enkelt er det.

Så jeg kan kun anbefale dig, at kigge på de fem kærlighedssprog. Og bliv samtidig meget klogere på dig selv. Og har du en partner i dit liv, eller ønsker at tiltrække dig en, så er dette redskab et lige så stort guldæg, for at jeres forhold vil kunne klare de bakker og dale, som der altid følger med. Men jo stærkere og rustet vi er, jo bedre glider vi igennem dem. Så enkelt er det også.

For din og dit barns bevidsthed.

Cecilia